Kapcsolat | Oldaltérkép EnglishMagyar„A magyar gazdaság versenyképessége szempontjából meghatározó galván- és gépipar területén előforduló csapadékos szennyvizek vezérelt ülepedésének megvalósítása” 

(GOP-1.3.1-09/A-2010-0117)

A pályázati célja volt, hogy a szennyvízkezelés során keletkező fém-hidroxid csapadék ülepedését teljessé tegye és optimális mértékben gyorsítsa.
Együttműködve a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézetével megvizsgáltuk a gépipari, ill. felületkezelő üzemek szennyvízkezelőiben különbözőképen viselkedő szennyvizek semlegesítésekor keletkező fém-hidroxid zeta-potenciáljának, valamint ülepedésének összefüggéseit
eredeti rendszerben,
koaguláló és
flokkuláló szerek jelenlétében.
Olyan vegyszer-kombinációt („flokkulálószert”) fejlesztettünk ki, amely a szennyvízből képződő hidroxid-csapadék ülepedését optimálisan elősegíti és megszervezztük ennek a vegyszernek a gyártását.
Kifejlesztettünk egy olyan mérési-szabályozási rendszert, amellyel üzemi körülmények között lehet a kifejlesztett vegyszer-kombináció mennyiségét optimálisan adagolni.